Painatustavat

Painatustavat

DTF-painatus

Nyt 2022 uutuutena meillä DTF-painatustekniikka. DTF painatus eli Direct To Film painatustavassa printti tulostetaan kalvolle/filmille. Se on kustannustehokas ja kestävä painatustapa noin 1-100kpl määrissä. Sillä saadaan tehtyä myös pieniä ja yksityiskohtaisia monivärisiä printtejä. DTF tulostimessa käytetään CMYK värejä, joten kaikki RGB kuvien värisävyt eivät ole mahdollisia. Tulostamiseen voidaan käyttää myös jpg, png ja tiff tiedostoja, mutta hyvä kuvanlaatu on olennaista laadukkaalle lopputulokselle.

DTF Prosessissa ensin tulostetaan värit ja sen päälle tulostetaan valkoinen. Printatun filmin päälle laitetaan liimajauhetta, joka jää tulostettuun väriin kiinni ja sen jälkeen liima jauhe lämmitetään uunissa. Tämän jälkeen printti on valmis painettavaksi lämpöprässillä.


Lämpösiirtopainatus / Flex-painatus

Tässä painatustavassa erikoisvalmisteinen leikkuri leikkaa printin kuvion ohuelle yksiväriselle kalvolle. Tämän jälkeen kalvon ylimääräiset osat poistetaan ja kuvio (logo, teksti, numero tms.) painetaan lämpöprässillä eri tuotteisiin. Ohuesta kalvosta käytetään montaa eri nimeä, kuten lämpösiirtopainatus, Kuumasiirtokalvo tai Flex-painatus. Kalvo muistuttaa hieman tavallista tarraa. Lämpösiirtopainatus on tänä päivänä jo perinteiseksi luokiteltava painatustekniikka, sillä se on ollut käytössä kymmeniä vuosia. Painettavat kalvot ovat vuosien saatossa kehittyneet kestämään selvästi paremmin kulutusta ja myös muuttuneet ohuemmiksi, sekä venyvimmiksi, mikä on lisännyt huomattavasti painetun tuotteen käyttömukavuutta. Yksivärisiä kalvoja on saatavilla laaja värivalikoima, jos halutaan painaa esim. jokin kuva tai moni värinen painatus, niin kuvio voidaan tulostaa valkoiseen kalvoon.

Kuvan pitää olla niin tarkka, että sitä suurennettaessa kuvan laatu ei heikkene. Paras tulos saadaan aikaiseksi vektorigrafiikalla, se sisältää leikkurille tarvittavat leikkuuviivat. Yleensä tallennusmuodot kuville on EPS, PDF tai AI. Tosin aina kuvia ei olla vektorisoitu, vaikka ne on tallennettu edellä mainittuun muotoon. Kuvion yksityiskohtien tulisi myös olla vähintään noin 2 mm leveitä.

Jos kuvasta ei ole vektoritiedostoa, niin on mahdollista saada se automaatti vektoroitua, jos kuva on oikein tarkka. Jos kuvan laatu on heikko, niin meiltä löytyy myös edullinen logon vektorointi palvelu.

Lämpösiirtopainatuksen plussat:
 • Voidaan toteuttaa nopeasti ja edullisesti monia erilaisia painatuksia, kuten nimet, numerot jne. Tämä painatustapa on hyvin suosittu urheiluvaatteissa, kuten pelipaidat, peliasut, verkkarit yms. Käytetään myös t-paidoissa, pipoissa ja lippiksissä.

 • Lämpösiirtopainatuksen miinukset:
 • Erittäin pienten yksityiskohtien painaminen on haastavaa jopa mahdotonta, koska ylimääräistä kalvoa ei pystytä poistamaan kuvion ympäriltä tai sisältä. Siinä tapauksessa painatukset joudutaan toteuttamaan painamalla kuviota ympäröivän taustavärin avulla.
 • Suuret kalvopainatukset esimerkiksi täysi kokoinen A4 tai A3 kuva tulostettuna valkoiselle kalvolle vaikuttavat painettavan kankaan joustavuuteen ja hengittävyyteen. Näin tuotteen käyttömukavuus saattaa kärsiä.

 • Silkkipaino

  Monesti puhutaan myös seripainatuksesta ja englanniksi Screen printing. Silkkipainatus on perinteinen painatustapa, jota käytetään edelleen paljon. Silkkiä ei kuitenkaan nykyprosesseissa käytetä, vaan silkki on korvattu usein polyesterillä. Silkkipainatuksessa vaatteeseen tuleva väri painetaan seulakankaan läpi. Prosessissa valmistetaan ensimmäisenä painatuskehikko, jonka väliin kiinnitetään halutun kuvion sisältävä seulakangas. Jokaiselle kuvion värille tarvitaan oma kehikkonsa. Seuraavassa vaiheessa tämä kehikko asetetaan tuotteen päälle ja levitetään nestemäinen väri seulakankaalle, jonka läpi väri imeytyy tekstiiliin muodostaen seulakankaan mukaisen kuvion. Värin imeytymisen jälkeen tuote kuivataan esimerkiksi siihen tarkoitetussa uunissa. Tämä prosessi toistetaan kuvion jokaisen värin kohdalla.

  Silkkipainatuksen plussat:
 • Valmiilla seulakankaalla voidaan painaa hyvin paljon samanlaisen painatuksen omaavia tuotteita nopeasti ja edullisesti. Suurissa volyymeissä silkkipaino on edelleen kustannuksiltaan ja laadultaan paras käytettävissä olevan painatustekniikka. Painatuslevyjä voidaan myös säilyttää seuraavaa tilauserää varten.
 • Seulakankaan valmistaminen on lähellä perinteisen valokuvan kehitystä pimiössä, mikä mahdollistaa todella pienten yksityiskohtien painamisen, kuten puiden oksia ilman erillistä taustaväriä.
 • Todella tarkka värintoisto ja kirkkaat värit
 • Värin imeytyminen osittain tekstiiliin tekee usein painatuksesta melko hyvin kulutusta kestävän ja monesti kestää läpi tuotteen eliniän.
 • Värit ovat myös nykyisten vaatimusten mukaisesti ympäristöystävällisesti lyijyttömiä ja myrkyttömiä.

 • Silkkipainatuksen miinukset:
 • Seulakankaan tekeminen vaatii enemmän esivalmisteluja ja siksi silkkipainon kulut ovat suuremmat, jos tuotteita on vain vähän. Silkkipainatus ei tämän takia yleensä ole hyvä tapa tehdä vaihtuvia tekstejä, kuten pelipaitojen nimiä. Ei sovellu hyvin alle 50 kappaleen painoerälle.
 • Värien määrä on rajoitettu yleensä 6–8 väriin, koska värit painetaan yksi kerrallaan. Värisävyjä pystytään kuitenkin muuttamaan seulakankaan kuvion tiheyttä muokkaamalla mahdollistaen liukuvärit.

 • Sublimaatiopainatus

  Sublimaatiopainatus on huipputekninen yksilöintitapa, jossa väri painetaan tekniseen-, tai sekoitekankaan sisään hyödyntäen korkeaa lämpötilaa. Painotapaa voidaan hyödyntää myös moniin muihinkin erikoisvalmistettuihin tuotteisiin, kuten mukeihin ja metallisiin tauluihin. Tekstiilien materiaalista vähintään 50 % tulisi olla teknistä kangasta kuten polyesteria. Sublimaatiopainatusta varten kankaan tulee olla vaalea, koska väri painetaan kankaan sisään ja valkoista väriä ei tulosteta.

  Sublimaatiopainatus voidaan tehdä valmistuotteisiin ja myös kokonaan räätälöitynä ennen ompelua moniin eri tuotteisiin. Valmistuotteita on todella paljon saatavilla, meiltäkin löytyy monta suosittua tuotetta, kuten mukeja, t-paitoja, hiirimattoja, palapelejä yms. Sublimaatiopainatus onnistuu myös esimerkiksi vaaleisiin pelipaitoihin. Valkoisiin paitoihin voidaan painaa laaja määrä värejä, mutta vaikka keltaisiin paitoihin hyvä tulos saadaan aikaiseksi mustalla värillä.

  Räätälöidyt sublimaatiotuotteissa painatus tehdään melkeinpä aina valkoiseen kankaaseen ja sen jälkeen ommellaan valmiiksi tuotteeksi. Teknisiä kangaslaatuja on paljon saatavilla eri tuotteisiin sopiviksi. Näin saadaan melkeinpä täysin asiakkaan toivoma ulkoasu tuotteeseen. Esimerkkejä tuotteista: Pelipaidat moniin lajeihin, shortsit, kasvomaskit, tuubihuivit, pipot, fanihuivit yms. Tuotteen hinta sisältää kaikki painatukset, joten se on edullinen vaihtoehto, jos esim. pelipaidassa on paljon sponsorilogoja.

  Sublimaatiotuotteiden plussat:
 • Melkein rajattomat mahdollisuudet
 • Painatus kestää koko yksilöidyn tuotteen eliniän, sillä se on osa materiaalia

 • Sublimaatiotuotteiden miinukset:
 • Vaatii enemmän tuotteiden suunnittelu saattaa olla työlästä, mutta mahdollisuus on käyttää myös valmiiksi suunniteltuja pohjia.
 • Toimitusaika monesti muita painatustekniikoita pidempi, 2-3 viikkoa vedoksen hyväksynnästä yleensä.

 • Lämpösiirtokuvapainatus

  Tämä tekniikka on lämpösiirtopainatuksen ja silkkipainon yhdistelmä. Kuviot voidaan tehdä silkkipainolla tai digitaalisella tulostimella kalvolle, joka sitten painetaan tuotteeseen. Tämä mahdollistaa yksityiskohtaisemmat painatukset, mitä normaalisti lämpösiirtopainatuksella on mahdollista tai olisi huomattavasti työläämpää. Silkkipainoon verrattuna tämä on pienemmissä erissä edullisempaa, mutta minimi tulisi olla vähintään 10kpl. Tämä on hyvä tekniikka, jos tarvitaan pieniä eriä useasti, jolloin logoja voidaan tilata enemmän varastoon ja painetaan tarpeen mukaan.

  Siirtokuvia voidaan valmistaa erilaisiin tarkoituksiin eri materiaaleista. Jos tarve on esimerkiksi teollisuuspestäviin työvaatteisiin, jotka joutuvat kovalle kulutukselle niin siihen löytyy näistä loistavat ratkaisut. Pesun kestävyys jopa 95 Celsius-astetta. Myös joustaviin tekstiileihin löytyy oma materiaalinsa.

  Olipa tarpeesi mikä tahansa, koitamme löytää parhaan ratkaisun juuri sinun tarpeeseesi.